Mars och Snickers snart i bioplastförpackningar?
Populära godismärkena Mars och Snickers kan i framtiden förpackas i flexibla omslag tillverkade i en ny, stärkelsebaserad bioplast.

Choklad- och godisproducenten Mars planerar att gå över till ett biobaserat förpackningsmaterial till de populära godismärkena Mars och Snickers. Det aktuella biomaterialet sägs bestå av en blandning av bioplast, tillverkat av stärkelse från potatisblast, och en mindre del PLA, dvs bioplast baserad på mjölksyra.
Godisjättens bioplastplaner avslöjades av Thijs Rodenburg, som är chef för bioplastföretaget Rodenburg Biopolymers, i samband med en konferens i Orlando, Florida, arrangerad av ledande bioplastproducenten NatureWorks LLC.


Anmärkningsvärt i sammanhanget är att det är inte bioplastens nedbrytbarhet, som i första hand är skälet till att  Mars planerar att gå över till ett biomaterial.

”Fokus har legat på att använda ett förpackningsmaterial, som är hållbart och som använder andra generationens råmaterial. Biologisk nedbrytbarhet var en bieffekt, som Mars inte ansåg vara så viktig, eftersom man inte tror att berörda konsumenter riktigt förstår innebörden av begreppet ´biologisk nedbrytbarhet´ (!) och därför kommer man inte heller att betona denna egenskap vid ett byte av förpackningsmaterial. Mars vill inte att konsumenterna ska lockas att nonchalant bara slänga ifrån sig förpackningsmaterialet i naturen, därför att det kan brytas ner på naturlig väg”, sade Thijs Rodenburg.

Mars förpackningskonverterare Taghleef, med huvudsäte i Dubai, har nu genomfört lyckade förpackningsexperiment med den aktuella bioplastfilmen i en av sina europeiska BoPP-linjer och den aktuella filmen har försetts med grafisk utformning och tryck av Mondi. Thijs Rodenburg uppgav vid konferensen i Orlando att det tog fyra försök, innan en acceptabel förpackningsfilm till Mars och Snickers flexibla omslag kunde framställas.

”Choklad är inte det lättaste att förpacka med tanke på produkternas känsligheten att ta åt sig lukt och smak, men det nya stärkelsebaserade biomaterialet, som vi tagit fram, uppfyller nu existerande barriär- och produktskyddskrav”, sade Thijs Rodenburg.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-05-31

Packnews Sponsors
OBS! Du som prenumerar på nord emballage / packnews.se får nu tillgång till extramaterial som ej tidigare funnits på sajten.
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS 2016
ETIKETTEN I FOKUS 2016
REGISTER PARTNER
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
MEST LÄST
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
RPC